3 stilbildande och musikinspirerade modetrender

Det går inte förneka att musik har en stor inverkan på mode och att artisterna vi lyssnar på i hög grad influerar vårt sätt att klä oss. I den här bloggen tittar vi närmre på tre musikgenrer och hur de har påverkat våra klädval.

  1. Hiphop

Sedan 70-talet har hiphop haft en enorm inverkan inte bara på musikscenen, men också på modevärlden. Från legendariska grupper Run-DMC, Public Enemy och N.W.A, till några av dagens listettor som Drake, Jay-Z och Kanye West, har artister från både förr och nu visat att det finns så mycket mer i denna musikgenre än det unika soundet. Det är allt från shelltoe-skor, baseballkepsar och överdimensionerade smycken, till huvudbonader från Kangol och sportjackor från Adidas. Specialiståterförsäljare som Top Streetwear har en mängd hiphip-inspirerade kläder, från löst sittande byxor och bomberjackor, till mössor och hoodies med dragkedja.

  1. Punkrock

I mitten av 70-talet föddes punkrocken, och den hade en helt banbrytande stil. Musikstilens intensiva och djärva sound medförde ett nytt sätt att se på mode. I ett försök att härma punkrockarna Ramones och Sex Pistols, tog fansen på sig slitna Chuck Taylor All-Star sneakers och kläde sig i t-shirts med kontroversiella budskap, sönderslitna nätstrumpor, läderjackor och skräddarsydda blazers. Vivienne Westwood anses fortfarande vara en ledande designer i modevärlden och hon hade en enorm betydelse för att sprida punkmodet till alla. En av hennes mest välkända kläddesigner är skotsk tartan blandad med kedjor och hundhalsband.

  1. Country

Med sitt ursprung i södra USA i början av 20-talet, har countryn satt sin prägel på modet. Det går inte bortse från det faktum att musikgenren har en speciell stil idag som den hade då. Från cowboystövlar till lätta solklänningar till vackra smycken. De som har banat vägen är country-artister som Dolly Parton, Carrie Underwood, Faith Hill och Taylor Swift. Samtidigt har sångarna Blake Shelton, Luke Bryan och Tim McGraw gjort typexemplet för country, det vill säga cowboyhattar, jeans med boot-cut och jeansskjortor, coolt för männen.

Vilken musikgenre har influerat din stil? Dela dina tankar med hashtaggen #gatukläderberättelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply